Sida 1 av 1

Instruktioner för mobilappen

Postat: lör 24 sep 2016, 22:50
av Johan Näslund
Instruktioner för mobilversionen av PickALine
Instruktioner för hemsidan hittar du här
Appen finns att hämta på Google Play och App Store

Innehåll
  1. Introduktion
  2. Komma igång
  3. Kontroller
  4. Knappar och symboler
  5. Kommentera och bedöma åk
  6. Lavinprognoser
  7. Spela in rutt
  8. Lutningsmätare
  9. Kontakt

Introduktion

Postat: mån 16 jan 2017, 11:07
av Johan Näslund
1. Introduktion

PickALine är ett verktyg för offpist- och topptursentusiaster. Förutom att vara en outtömlig informationskälla inför och under turen har du själv möjligheten att påverka innehållet genom att lägga till egna linjer eller dela med dig av din upplevelse genom att kommentera och bedöma redan befintliga åk. Med integrerade lavinprognoser och möjligheten att visa lutning, höjd och väderstreck i högupplösta 3D-kartor blir planeringen av turerna enklare och beslutsfattningen på fjället underlättas. Med mobil-appen har du all funktionalitet offline och även möjligheten att spela in din rutt med hjälp av telefonens egna GPS. Appen har även lutningsmätare och snabbknappar för att smsa dina nuvarande koordinater eller ringa nödsamtal i fall olyckan är framme.

Komma igång

Postat: mån 16 jan 2017, 11:13
av Johan Näslund
2. Komma igång

När du öppnar appen för första gången får du välja om du vill logga in eller gå direkt till kartorna. För att använda funktioner som att kommentera och bedöma åk samt spara sina rutter krävs det att du är inloggad. Du behöver endast logga in första gången du använder appen.
Bild Sedan väljer du region, här finns även snabbknappar för bland annat lutningsmätare och kommunikationsmenyn.
Bild När du valt region kan du välja att visa en sammanfattning av området (genom att trycka på info-ikonen) eller öppna kartan direkt:
Bild När du öppnar kartan möts du av följande vy, funktionerna beskrivs i detalj längre ner:
Bild

Kontroller

Postat: mån 16 jan 2017, 11:18
av Johan Näslund
3. Kontroller

Appen är fullt anpassad till din mobil med pekskärm. Här är en tabell över respektive kontroller. För att underlätta ytterligare finns det kontrollknappar för att zooma och rotera längst ner på höger sida.
FörflyttningDra ett finger på skärmen
Rotera i sidledGör en cirkelrörelse med två fingrar på skärmen
Rotera i vertikalledHåll två fingrar på skärmen och flytta fingrarna uppåt/neråt
ZoomaHåll två fingrar på skärmen och rör de emot/ifrån vanrandra
Visa informationTryck på valfritt åk/landmärke

Knappar och symboler

Postat: mån 16 jan 2017, 11:20
av Johan Näslund
4. Knappar och symboler

Lagerknappar:

Väder - Här kan du se både historiskt väder och väderprognoser för aktuell område, samt följa solens bana över himlen för att avgöra när på dagen vissa sluttningar har bäst förhållanden.

Lutning - Visar terrängens lutning i steglös färgskala. Färgskalan beskrivs högst upp i fönstret.

Höjd - Visar terrängens höjd i steglös färgskala. Färgskalan beskrivs högst upp i fönstret.

Väderstreck - Visar åt vilket väderstreck en sluttning lutar åt i steglös färgskala. Färgskalan beskrivs högst upp i fönstret.

Terrängväljare - Här kan du själv välja vilken typ av terräng som visas på kartan. Med hjälp av reglagen till vänster kan du ange vilken lutning, väderstreck och höjd som ska markeras. Reglaget längst till vänster anger lutningen från 0° till 90°. Mittenreglaget anger väderstreck där 0° är mot norr, 180° mot söder och 360° återigen mot norr. Genom att trycka på inverteringsknappen under detta reglage kan du ange intervall som sträcker sig över rakt nordlig riktning, t ex nordväst till sydväst. Det högra reglaget anger höjdintervall. Blåmarkerade områden är innanför angivna intervall, vita områden är utanför.

Lavinprognoser - Denna knapp öppnar en informationsruta med rådande lavinprognos. Därifrån kan man välja att visa vilka sluttningar som är extra utsatta just nu. Läs mer under avsnittet Lavinprognoser.

Kontrollknappar:

Zooma in

Zooma ut

Rotera uppåt

Rotera neråt

Rotera åt höger

Rotera åt vänster

Kartobjekt | Linje:

Det finns fyra olika typer av linjer:

Åk

Bestigning

Inspelad rutt - med mobilappen kan du spela in din rutt. Den sparas och blir synlig även på hemsidan när du är inloggad.

Vald linje - när du tryckt på en linje ändrar den färg till rött för att tydliggöra vilken linje som markerats. Linjen förblir röd tills du trycker på en annan linje eller någon annanstans på kartan.

För ett åk/bestigning visas följande information:
Bild Kartobjekt | Landmärke:

Landmärke, Fjälltopp - Markerar en fjälltopp, tryck på symbolen för att se namn och höjd på toppen.

Landmärke, Byggnad - Kan vara allt från vindskydd till restaurang och fjällstation, tryck på symbolen för att se detaljer och vilka faciliteter som finns tillgängliga.

För ett landmärke visas följande information:
Bild Faciliteter:

Sängplatser

Eldstad - Detta betyder inte att det finns ved.

Restaurang

Butik/kiosk

Nödtelefon

Kommentera och bedöma åk

Postat: mån 16 jan 2017, 11:22
av Johan Näslund
5. Kommentera och bedöma åk

Alla användare som är inloggade kan kommentera eller bedöma ett åk. Vid bedömning anger man betyg (1-5 stjärnor) och svårighetsgrad (1-5 i färgskala grönt till rött). Betyget sätts efter hur bra skidupplevelse åket var som helhet. Det betyg som visas för ett åk är ett medelbetyg av alla betyg som kommit in för det åket. Försök att vara seriös när du gör din bedömning. I kommentaren kan du dela med dig av din upplevelse och ge tips till andra som planerar sin tur.
Bild

Lavinprognoser

Postat: mån 16 jan 2017, 11:22
av Johan Näslund
6. Lavinprognoser

När du trycker på lagret för lavinprognoser visas följande lavininformation:
Bild PickALine gör inga egna lavinprognoser utan hämtar de lavinprognoser som görs av naturvårdsverket. För detaljerad information om lavinprognoserna, gå in på lavinprognoser.se. En funktion som inte hittas någon annanstans är däremot att på karta se vilka områden som prognosen avser. Genom att klicka på VISA-knappen för respektive problem markeras utsatt terräng för det problemet. Terrängen delas in i två kategorier:

Extra utsatt lavinterräng - sluttningar på mer än 30° lutning inom de väderstreck och på de höjder som gäller för aktuellt lavinproblem.

Övrig lavinterräng - övriga sluttningar på mer än 30°

Observera att övrig lavinterräng inte betyder att det inte kan gå laviner. Hur stor skillnaden är i lavinfaran mellan de två kategorierna varierar. Tänk på att det under vissa förhållanden kan laviner gå i terräng med mindre än 30° lutning. Laviner kan även utlösas på avstånd från ställen med mindre lutning än 30° och var uppmärksam när du passerar under lavinterräng.

Spela in rutt

Postat: mån 16 jan 2017, 11:23
av Johan Näslund
7. Spela in rutt
Du kan endast spela in din rutt inom de områden som är inlagda i PickALine.

För att starta inspelning av rutt trycker du på . Telefonen startar sedan GPSen och kontrollerar att du befinner dig inom kartans gränser. Om så inte är fallet går det ej att spela in rutten.
Bild När inspelningen är startad ändras ikonen till vilket indikerar att inspelningen är startad. Är du inne i kartan dyker en markör upp som visar din position. Din rutt ritas ut i realtid på kartan och du kan när som helst klicka på rutten för att se bland annat längd och antal höjdmeter. Du stänger av inspelningen genom att återigen trycka på .

När du stänger av inspelningen sparas rutten automatiskt på telefonen. När telefonen får kontakt med internet sparas den även på ditt konto om du är inloggad och kan visas på andra enheter och på hemsidan. Under inställningar kan du välja att visa eller dölja inspelade rutter. Endast du själv kan se dina egna rutter, om du inte själv väljer att dela de.

Lutningsmätare

Postat: mån 16 jan 2017, 11:23
av Johan Näslund
8. Lutningsmätare

Du startar lutningsmätaren genom att trycka på . För att mäta lutningen, håll telefonen på högkant och rotera till vänster/höger. Du kan till exempel mäta lutningen på den sluttning du står i genom att hålla telefonen mot marken.
Bild Observera - Tänk på att noggrannheten i lutningsmätaren beror på telefonens sensorer, beroende på telefonmodell kan mätaren visa mer eller mindre exakta resultat. Lutningsmätaren är inte till för att mäta exakta vinklar utan för att ge ett hum om hur stor lutningen är där du befinner dig.

Kontakt

Postat: mån 16 jan 2017, 11:29
av Johan Näslund
9. Kontakt

Om du har förslag eller synpunkter på innehållet på PickALine eller allmänna funderingar finns följande kontaktvägar:

Email: info@pickaline.se
Posta på forumet
Via våran Facebook-sida